måndag 29 november 2010

Ge fötterna en chans

Jag har haft problem med ömmande fotvalv i åratal. Sökt skor som lindrade besvären och köpt inlägg för tusentals kronor. Den förhärskande idén är att stödja och höja de försjunkna fotvalven. Men tänk om hela tanken är bakvänd? Mark Sisson på Mark's Daily Apple har skrivit ett provokativt och tankeväckande inlägg om detta. Kanske behöver vi stärka våra fötter i stället för att avlasta dem? Jag har testat skorna Vivo Barefoot från Terra Plana under en tid, framför allt inomhus på arbetet. Dessa har hjälpt mig en hel del.
Kontakten mellan fot och underlag ger en härlig känsla av kontroll och spänst. Dock har jag haft stora problem med mina utomhusskor, särskilt vintertid. Nu har jag äntligen fått tag i ett par kängor från Terra Plana som ger nästan samma känsla utomhus på vinterväglag. Plötsligt känns det som jag har kontroll över halkan och snön. Barfotakänslan ger en säkerhet som gör att jag slappnar av samtidigt som mina fötter tränas och byggs upp igen. Rekommenderas!

1 kommentar:

 1. Men vilket sammanträffande! Jag har samma problem + lite andra fotproblem och har också fascinerats av barfotatanken och är jättesugen på ett par Terra Plan-skor.

  Problemet är att jag fortfarande är tjock och jag tror sådana tunna sulor, hårt underlag och hög kroppsvikt är en dålig kombination. Men om de fanns med en tjock men mjuk och platt gummisula... har t.o.m. efterlyst sådana skor.

  Men jag har smygstartat. Bytte mina fotriktiga tofflor av Schollstyp mot ett par stora fårskinnstossor med mjuk tunn gummisula. Mycket mindre ont har jag. Steg två blev att köpa ett par vinterboots som är gjorda ungefär som ett par tossor med skaft och som också har en mjuk och platt sula. Fick ont första promenaderna, men nu är de toppen!

  Tyvärr tror jag det bara är tänkt att kvinnor ska få ha så sköna skodon, men det är nog så nära barfota man bör vara i det här vädret.
  http://www.brandos.se/shepherd/linda-55356-chestnut/a17055

  SvaraRadera