tisdag 2 november 2010

DHA bromsar inte Alzheimer

Nyhet idag om att Omega3 (DHA) inte bromsar demens, se artikel i JAMA.

Tråkigt i och för sig, men jag är inte direkt förvånad. Man har inte gjort någon kostförändring i övrigt, utan gett en grupp 2 kapslar DHA om dagen och en annan grupp placebo. Samma förfarande som man gör vid test av nya mediciner.

Jag tror inte man ska räkna med så dramatiska effekter av lite fiskolja (eller andra kosttillskott för den delen) om man inte gör andra förändringar samtidigt. Många tycks tro att ett piller ska hindra dem från att bli sjuka utan att de behöver anstränga sig själva. Statinernas förespråkare ger det intrycket, trots att de vet att effekten är mycket liten. Genom att använda relativa procenttal får man skillnader på enstaka fall av sjukdom mellen behandkling och placebo att se stor ut.

Det vore intressant att se resultatet av en kostomläggning mot LCHF plus fiskolja i litet större doser (varför inte EPA denna gång?) jämfört med ingen intervention. Det här sättet att isolera enskilda komponenter i kosten är förståeligt ur ett forskningsperspektiv, men risken är att man vetenskapligt avfärdar alla komponenters individuella verkan och missar den sammansatta effekten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar