torsdag 4 november 2010

Hur varierar blodsockret hos friska?

Detta har man mätt. En basnivå på ca 4.4 mmol/l och toppar efter måltid på 5-7 mmol/l i medeltal blev resultatet. Se och hör presentationen här. Dela värdena med 18 för att få mmol/l.

7 kommentarer:

 1. Oh, vad kul att du tar in lite nya infallsvinklar pa LCHF och dess verkningar! Sag en av dina kommentarer igar och tankte, wow - va' bra MatsL rekommenderar frukt... Hade tankt referera till dig i mina inlagg idag, men sen sa gjorde jag inte det i alla fall; daremot kallar jag mig sjalv i detta sammanhang ocksa "liberal".. Kan inte forsta att man skall vara tvungen att valja bort potatis och frukt..!
  Kom pa en slags variant, som sakert manga skulle vilja kalla G.I, vad vet jag, men ~ GICMHF, skulle i sant fall vara G.I Carbs - Moderate High Fat. For det ar ju troligen det mattade fettet som ar sa nyttigt for oss, men man kanske inte behover ata det i sa vansinnigt stor mangd och pa det sattet vara tvungen att skara ner pa Kolhydraterna i san stor utstrackning. Det maste ju finnas en gyllene medelvag! Har en del intressanta lankar som jag kanske kunde skicka med lite langre fram. Sant som kan oppna upp en vag till ett bredare satt att se LCHF och kost i allmanhet...

  Mvh Anna357 (pa forumet Kolhydrater i Fokus)

  SvaraRadera
 2. Roligt att du hittat hit Anna357!
  Jo, jag kan känna att kolhydratfobin blir lite stark ibland på KiF. Har man inte stora problem att hantera kolhydraterna ser jag ingen anledning till någon "nollvision". Om man som frisk undviker socker och snabba kolhydrater i större mängder kommer man långt. Som diabetiker får jag vara extra försiktig, men 50-80 gram per dag blir det nog.

  SvaraRadera
 3. Hej Mats!

  Jag tillhör inte heller kolhydratfobikerna. Jag tror mer på dem som menar att man funkar bättre om man äter lite kolhydrater, särkilt som det stämmer med hur jag upplever det.

  Intressant att du som diabetiker kan äta så pass "mycket" kh, aningen mer än jag äter faktiskt. Vilken typ av kolhydrater äter du? Själv håller jag mig stenhårt till de mest förbjudna. ;-)

  SvaraRadera
 4. Hemul,
  jag är en chokoholic, så det blir ett par rutor Fazer Blå ganska ofta (nästan dagligen). I övrigt slinker en potatis ner ibland, morötter och andra grönsaker alltsomoftast och såsen reder jag med vetemjöl.
  Jag tror att kolhydratrestriktion är bra för de flesta, men inte mer än vad som behövs. Jag tror också på att man måste kunna leva med sin kost och känna njutning av den. Idag åt jag julbord på jobbet, då blev det lite Jansson och en liten bit kladdkaka med grädde, inlagd sill och lax med hovmästarsås. Inte räknar jag kolhydraterna en sådan dag (ingen annan dag heller för den delen). Dock får jag förstås justera insulindosen en aning.

  SvaraRadera
 5. Det är rätta takter! Äter inte så ofta choklad, men annars är det ungefär samma val, rotfrukter hellre än grönsaker och en daglig potät. Lite mjölk blir det också.

  Jag är nyfiken i.o.m. att du är diabetiker. Har du testat att äta mindre kolhydrater och hade det i så fall haft någon större effekt på insulinbehovet?

  SvaraRadera
 6. Jo, jag har minskat kolhydratmängden ganska mycket under de senaste två åren, och det har resulterat i något mindre insulinbehov. Men med tiden har behovet ökat igen. Dessutom har känsligheten för (vissa) kolhydrater ökat så att mitt´blodsocker skenat iväg vid tillfällen. Dessa erfarenheter gör mig skeptisk till tanken att minimera kh in absurdum. Möjligen gör man sig en otjänst i längden med den strategin som diabetiker. En jämnare fördelning av mindre mängder (5-25 gr) per måltid tror jag mera på.

  SvaraRadera
 7. Det var intressant. Det där med känsligheten kan jag förstå, men undrar varför insulinbehovet ökade igen.

  SvaraRadera